4 trends inzake werk en bouw

Strikt genomen daalt het percentage werknemers in de Belgische bouwsector. Terwijl de bouwactiviteiten groeien, daalt de werkgelegenheid in de sector. We overlopen eens de trends inzake werk en bouw.“Die instroom van bouwvakkers kan niet alleen gebeuren met schoolverlaters maar wordt ook opgevuld door een grote instroom van buitenlandse krachten waaronder groepen Polen en Bulgaren. Om concurrentieel te blijven vinden heel wat aannemers het noodzakelijk om met buitenlandse medewerkers aan de slag te aan.

bouwtrends

1. Jobs voor laaggeschoolden vallen weg

Vroeger was er in een schrijnwerkerij vooral sprake van handenarbeid, nu gaat het om machines die bediend moeten worden. Robotisering rukt op en voor bouwbedrijven is het moeilijk om medewerkers te vinden die deze robots kunnen bedienen. De instap om aangenomen te worden ligt met andere woorden steeds hoger, jobs voor laaggeschoolden vallen weg.

2. Volop carrièremogelijkheden

De bouwsector betaalt niet slecht. Gemotiveerde jongeren kunnen vrij snel een carrière maken binnen deze sector. Ze kunnen doorgroeien tot ploegbaas, werfleider of calculator. Ook assistent-werfleider behoort tot de mogelijkheden, hiervoor bestaat een opleiding van zes maanden die zowel technisch als administratief gericht is.

3. Jongeren opvolgen en stimuleren

Uit de statistieken blijkt dat er een grote groep jongeren die bouwonderwijs heeft gevolgd in het middelbaar (TSO of BUSO) niet aan de slag gaat in de bouwsector. Deze jongeren werken liever met vaste uren in een comfortabele omgeving, ver weg van regen en wind.

Vanuit de sector worden er talrijke initiatieven ontwikkeld om deze jongeren toch op te pikken tijdens het laatste studiejaar. We moeten hen motiveren om te solliciteren in de bouwsector en stageplaatsen aanbieden.

4. Er zijn nog een aantal knelpuntberoepen

Knelpuntberoepen zijn onder andere nog buitenschrijnwerkers, monteurs van cv-installaties, calculator bouw, conducteur bouw en werfleiders. Er is sprake van een knelpuntberoep wanneer bedrijven een vacature doorgeven aan de VDAB en deze niet ingevuld geraakt.

Bron: De Standaard