De Kathedraal van Rouen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Rouen doet dienst als de zetel voor de aartsbisschop van Rouen. Ze is een van de grootste en bekendste kathedralen van Frankrijk.

Begin de 13e eeuw is men begonnen met de bouw en in de 16e eeuw werden de werken voltooid.  De gotische kathedraal werd in de 19e eeuw gerestaureerd en verfraaid en toen werd er ook de 151m hoge gietijzeren spits geplaatst. Deze spits is in de wijde omtrek van Rouen te zien. Met deze hoge spits is de kathedraal meteen ook de hoogste kerktoren van Frankrijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kathedraal zwaar beschadigd. Eerst werd in juni 1940 het dak van de zuidelijke zijbeuk, door de Duitse troepen op doortocht, door brand zwaar beschadigd. Op 19 april 1944 werd de zuidelijke zijbeuk van het schip geheel in puin gelegd en ook het koor werd toen beschadigd. Op 1 juni brandde de Tour Saint-Romain uit.

De kathedraal werd pas op 25 juni 1956 weer in gebruik genomen, maar tot op vandaag wordt aan het gebouw gerestaureerd. Bij een storm in 1999 viel een van de vier torentjes, die de vieringspits omgeven, door het koorgewelf in de kerk. De schade is nu nog steeds niet geheel weggewerkt.

Op een aantal schilderijen van de Franse impressionistische schilder Claude Monet werd de kathedraal als onderwerp gebruikt. Zo werd de kathedraal op verschillende tijdstippen van de dag en vanaf verschillende plekken geschilderd, om zo de lichtwerking op de kathedraal weer te geven.

De toren van de kathedraal staat momenteel verpakt in Verisafe 280µ krimpfolie om de vogeluitwerpselen te verwijderen. Dit is noodzakelijk om gezondheidsrisico’s te vermijden en de corrosieve werking van de gevaarlijke en bijtende bacteriën aanwezig in de uitwerpselen tegen te gaan.

Meer info over onze Verisafe krimpfolie.